Jeg er skikkelig glad i norske epler. Både å spise de som de er, men også i kake og som tilbehør i gryter og salater. Her om dagen våknet jeg opp til overflod av epler på kjøkkenet. Noen av de begynte å bli myke utenpå, men var ikke blitt dårlige på noen annen måte.
Hva gjør man?
En veldig enkel (og fristende) løsning var å lage en rask versjon av eplesyltetøy, som kunne friske opp yoghurt naturell som jeg liker å spise til frokost.
1) Skyll eplene (jeg brukte 4).
2) Del de i små båter, som så deles i små terninger. (Jeg beholdt skallet på, men det er lurt å skrelle epler som ikke er økologiske).

3) Smelt en spiseskje smør i en kjele på litt over middels varme
4) Hiv oppi epleterningene, og tilsett litt vann (jeg brukte ca 0,5 dl for 4 epler) og kanel eller annet krydder om du vil. Det er også godt å tilsette litt sukker (noe som også gjør at syltetøyet holder seg litt lengre i kjøleskapet), men det avhenger av hvor søtt du liker det. Jeg synes det funker bra både med og uten.
5) Rør rundt innimellom, og tilsett mer vann dersom du ser at eplene er i ferd med å feste seg i kjelebunnen. I løpet av 10-15 min lett koking på middels lav varme, bør syltetøyet være klart. Hvis du liker syltetøyet litt mer som en mos i konsistensen, så er det bare å bruke f eks en stor skje til å mose de kokte eplebitene.
Så, hva kan dette brukes på, annet enn i yoghurt og på brødskiva? Her om dagen brukte jeg pæresyltetøy laget av nedfallsfrukt fra hagen til naboen sammen med eplebåter som basis for smuldrepai. Jeg la syltetøyet nederst i en paiform, blandet smør, litt sucker, mel og havregryn med hendene, og la denne massen i små biter på toppen sammen med eplebåter. Så et tynt lag sukker på toppen. Voilà! Høstdesserten er reddet. Det dufter deilig i leiligheten. Og vi har sluppet å kaste fullt bruktbar frukt. Hurra!



Legg igjen en kommentar